DELTA Netwerkgroep verder als onderdeel Stedin Groep

DELTA Netwerkgroep verder als onderdeel Stedin Groep

Provinciale Zeeuwse Energie Maatschappij N.V ("PZEM") heeft overeenstemming bereikt met Stedin Holding N.V. ("Stedin Groep") over de voorgenomen verkoop van Zeeuwse Netwerkholding N.V., inclusief alle dochtervennootschappen en deelnemingen waaronder De Netwerkgroep Infra B.V. (voorheen Delta Infra B.V.) en de netbeheerder Enduris B.V., samen de DELTA NETWERK GROEP ("DNWG").

 

De verkoop vindt plaats onder voorwaarde van goedkeuring door de aandeelhouders van PZEM, de Autoriteit Consument & Markt en een positief advies van de centrale ondernemingsraad van PZEM. De prijs die Stedin voor 100% van de aandelen betaalt, na aftrek van de schulden en overige aanpassingen1, bedraagt ongeveer € 450 miljoen.

 

Zeeland

Gerard Uytdewilligen, CEO van PZEM, is positief: "Met Stedin Groep krijgt DNWG een nieuwe eigenaar die veel ervaring, kennis en expertise meebrengt. Samen kunnen zij de toekomst tegemoet en daarmee de hoge kwaliteit van de netwerken in Zeeland ook in de toekomst garanderen. Dat is goed nieuws voor de Zeeuwse klanten en voor de medewerkers.

 

Daarnaast zullen de Zeeuwse publieke belangen, waaronder werkgelegenheid en innovatie op het gebied van energietransitie, die uitvoering geeft aan het Zeeuwse Energieakkoord, worden geborgd door het oprichten van een Stichting. In deze stichting zullen vertegenwoordigers van de aandeelhouders van PZEM en vertegenwoordigers van Stedin zitting nemen.

 

Marc van der Linden, CEO van Stedin Groep: "Zowel Stedin Groep als DNWG staan voor een betrouwbare, betaalbare en veilige gas- en elektriciteitsvoorziening. Nu en in de toekomst. Samen met onze medewerkers kunnen we die toekomst nu nog beter aan. DNWG en Stedin Groep zijn beide sterk verankerd in de samenleving. De plek waar de energietransitie zich grotendeels voltrekt. Door onze krachten te bundelen kunnen we onze klanten nog beter van dienst zijn en tegelijkertijd aan onze ambitie werken: duurzame energie voor iedereen."

 

Totaaloplossing

De verkoop van DNWG vindt plaats in het kader van de eerder aangekondigde herstructurering van PZEM (voorheen genaamd DELTA). De ontwikkelingen binnen de energiemarkt en de verplichte splitsing maakten het noodzakelijk om DNWG te verkopen. Volgens de Splitsingswet (Wet Onafhankelijk Netbeheer) moeten het productie- en leveringsbedrijf gescheiden zijn van de gereguleerde netwerkactiviteiten per 1 juli 2017. Toen in december bleek dat het niet mogelijk was DNWG in Zeeuwse handen te houden is het externe verkoopproces gestart. Na afronding van de verkoop van DNWG zullen de gereguleerde netwerkactiviteiten van PZEM beperkt zijn tot het 50%-belang in Evides Waterbedrijf.

 

De verkoop van DNWG wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de aandeelhouders tijdens de aandeelhoudersvergadering van PZEM op 12 juni 2017.

 

Morgan Stanley & Co International Plc treedt op als financieel adviseur van PZEM. NautaDutilh treedt op als juridisch adviseur van PZEM.

ABN AMRO Bank N.V. treedt op als financieel adviseur van Stedin Groep. Stek Advocaten treedt op als juridisch adviseur van Stedin Groep.

 

1Schulden en overige aanpassingen bedragen ongeveer €160 miljoen

Heeft u een storing, vraag, opmerking of klacht?