Halfjaarbericht: onze resultaten van het eerste halfjaar

Halfjaarbericht: onze resultaten van het eerste halfjaar

Het was een roerig eerste halfjaar. Van de een op de andere dag werkte een groot deel van onze medewerkers vanuit huis, schoven projecten door, stagneerde de uitrol van slimme meters en zagen we een afname van opdrachten van klanten. Maar veel van ons werk ging gewoon door. Want ondanks de maatregelen hebben we ons afgelopen maanden 24/7 ingezet voor een betrouwbaar en veilig net. En dat blijkt ook uit het halfjaarbericht dat we vandaag publiceren.

 

Download het halfjaarbericht

 

Investeringen blijven op koers
Als bedrijf in een vitale sector hebben wij een belangrijke verantwoordelijkheid: de energievoorziening in stand houden voor onze 2,2 miljoen klanten. Ook tijdens de coronacrisis hebben we ons daar maximaal voor ingespannen. Het eerste halfjaar stond dan ook in het teken van een veilige en betrouwbare energievoorziening. We investeerden maar liefst € 268 miljoen in de energietransitie. Dit is iets minder dan dezelfde periode vorig jaar (€ 306 miljoen).

 

Financiële impact blijft beperkt
Als bedrijf worden wij minder hard geraakt dan bijvoorbeeld horecabedrijven of luchtvaartmaatschappijen. Maar de coronacrisis heeft ook impact op Stedin Groep. Gelukkig blijken de gevolgen te overzien. In de eerste helft van 2020 boekten we een bedrijfsresultaat van € 62 miljoen (2019: € 88 miljoen). Zowel het aantal opdrachten als het energieverbruik van zakelijke klanten nam de afgelopen periode af. Dit konden we deels opvangen door de inleen van personeel beperkt af te bouwen en onze monteurs breder in te zetten. Omdat we nu lagere energiekosten voor netverliezen hadden en efficiencymaatregelen konden doorvoeren, werd het resultaat ondersteund. 

 

Efficiency blijft belangrijk

CFO Danny Benima: ,,Ondanks de positieve resultaten van het eerste halfjaar blijft het belangrijk dat we efficiënt werken. Dit nemen we ook op in het jaarplan 2021 en de begroting voor de komende jaren. Dit is nodig om financieel gezond te blijven in de toekomst. Want de alsmaar stijgende investeringen in de energietransitie vragen veel van onze financiële positie. Het is daarom belangrijk om verder te gaan met het bestaande besparingsprogramma. Dit levert ons in totaal 150 miljoen euro aan besparingen op en hiermee lopen we op schema. Daarom voorzien we vooralsnog niet dat door corona extra bezuinigingen bovenop dit programma nodig zijn.”

 

Bedankt voor ieders inzet
De afgelopen maanden hebben veel aanpassingsvermogen en flexibiliteit van alle medewerkers en partners gevraagd. Hierdoor is het ons gelukt ons werk voort te zetten. Daar willen we iedereen enorm voor bedanken. De tweede helft van dit jaar zetten wij ons samen onverminderd in om onze ambities waar te maken en gemist werk zoveel mogelijk in te lopen.

Heeft u een storing, vraag, opmerking of klacht?