Hardheid van water

Hoe wordt de hardheid van het water bepaald?

De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium in het water. Hoe meer van deze mineralen in het water, hoe harder het water. Kalk komt van nature voor in water.
De verschillende bronnen voor het drinkwater, zoals grond-, duin- en oppervlaktewater, verschillen in hun hardheid. Zo zijn bijvoorbeeld duinwater en grondwater van nature rijk aan kalk. Hard drinkwater komt nog maar in enkele gebieden in Nederland voor, omdat waterbedrijven op de meeste plaatsen het water centraal ontharden als het ruwe water een hoge hardheid heeft.

De hardheid van uw kraanwater

Op de meeste plaatsen in het leveringsgebied van Evides is de hardheid circa 8,5 °D. Dit wil zeggen ‘zacht tot gemiddeld hard’. Dit komt mede doordat Evides het meeste drinkwater maakt uit Maaswater, dat wij centraal ontharden in de spaarbekkens in de Biesbosch voordat wij er drinkwater van te maken. Op Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee wordt het drinkwater geproduceerd uit Haringvlietwater, dat in de duinen geïnfiltreerd wordt. Duinen zijn van nature rijk aan kalk. Hierdoor is de hardheid hoger, tussen de 14 en 16 °D.

 

Bekijk op basis van uw postcode de hardheid van uw kraanwater.

 

Wat voor gevolgen heeft hard water?

Bij verhitting kan hard water kalkafzetting veroorzaken. Zo ontstaat ”ketelsteen” in warmwatertoestellen zoals boilers, geisers, de (af)wasmachine en het koffiezetapparaat. Door de kalkafzetting op de verwarmingselementen is er meer energie nodig om het water te verwarmen. Dit is nadelig voor de portemonnee en het milieu. Ook kan hard water leiden tot kalkaanslag op sanitair en tegels, als gevolg van het verdampen van het water, waarna de kalk achterblijft. Dit kun je bijvoorbeeld zien op de douchekop.

Zijn er ook gevolgen van zacht water?

Ook zacht water bevat kalk, alleen in een veel kleinere hoeveelheid. Het verwijderen van kalkaanslag is dan minder vaak nodig, ook bespaart u hiermee energie om water te verwarmen en heeft u minder (af)wasmiddel nodig.

Wat kunt u eraan doen?

Als u kalkafzetting vindt op of in uw apparatuur, raden we u aan om deze apparaten regelmatig schoon te maken met een natuurlijk, biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel. Zo vermindert u de kalkaanslag, blijft het apparaat beter werken en gaat het langer mee. Raadpleeg altijd eerst de specifieke reinigingsinstructies van apparatuur en materialen om te zien met welk middel u het mag reinigen of ontkalken.

U kunt de temperatuur van uw warmwatertoestellen lager afstellen, dit vermindert de kalkafzetting. Houd er wel rekening mee dat de temperatuur minimaal 55 °C moet zijn om schadelijke bacteriën te doden.

Hoe drukken we in Nederland de hardheid van water uit?

De hardheid van water drukken we in Nederland uit in Duitse graden hardheid (°D).

 

Aantal graden °DBetekenis
0 - 4 °D Zeer zacht water
4 - 8 °D Zacht water
8 - 12 °D Gemiddeld water
12 - 18 °D Vrij hard water
18 - 30 °D Hard water

 

Evides Waterbedrijf produceert en levert drinkwater in Zuidwest-Nederland. In Zeeland werkt DNWG met Evides samen aan de drinkwaterleidingen.

Heeft u een storing, vraag, opmerking of klacht?