Bruin water

Wat is bruin water?

Bruin water is kraanwater dat niet helder van kleur is. Het is niet erg als u het drinkt, het is niet schadelijk voor uw gezondheid. De kleur komt door ijzer- en mogelijk ook mangaandeeltjes uit de leidingen. Deze deeltjes zitten ook in helder water en hebben zich eerder afgezet in het leidingnet. Ze kunnen loskomen als de stroomrichting of -snelheid plotseling verandert.

Waarom heeft u tijdelijk bruin water?

De stroomrichting of –snelheid verandert bij werkzaamheden of grote schommelingen in het waterverbruik in jouw buurt. Dit laatste kan bijvoorbeeld voorkomen bij een grote lekkage bij u ou in de buurt of als er veel bluswater is gebruikt bij het bestrijden van een brand. Meestal is de situatie binnen enkele uren hersteld. 

Hoe gaat u om met bruin water?

Meestal is de situatie binnen enkele uren hersteld. Tot die tijd:

  • U kunt het kraanwater gebruiken zoals normaal
  • Draai geen (witte) was, om eventuele vlekken in uw textiel te voorkomen. Laat eerst de kraan flink stromen, totdat het water helder is. Bij geplande, aangekondigde werkzaamheden met een kans op bruin water, kunt u beter buiten de werktijden wassen.
  • Laat de kraan enkele minuten goed doorlopen als u helder water wilt. Bij geplande, aangekondigde werkzaamheden kunt u buiten de werktijden een kan of een fles vullen en deze in de koelkast zetten, zodat u genoeg helder drinkwater op voorraad heeft.

 

Evides Waterbedrijf produceert en levert drinkwater in Zuidwest-Nederland. In Zeeland werkt DNWG met Evides samen aan de drinkwaterleidingen.

Heeft u een storing, vraag, opmerking of klacht?