Bruin water

Wat is bruin water?

Bruin water is kraanwater dat niet helder van kleur is. Tijdens of na werkzaamheden aan het waterleidingnet of bij grote drukverschillen is het mogelijk dat er tijdelijk (licht)bruin water uit de kraan komt. Bruin water oogt minder fris en smaakt anders, maar het is niet erg als u het drinkt. De kleur ontstaat door ijzer- en mogelijk ook mangaandeeltjes uit de leidingen. De mineralen zitten in lagere concentraties ook in helder kraanwater en zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Ze kunnen zich afzetten tegen de leidingen, blijven liggen en loskomen als de stroomrichting of -snelheid van het water plotseling verandert. In hogere concentraties zijn de deeltjes te zien en geven ze het water een bruine kleur.

Waarom heeft u tijdelijk bruin water?

De stroomrichting of –snelheid verandert bij werkzaamheden of grote schommelingen in het waterverbruik in jouw buurt. Dit laatste kan bijvoorbeeld voorkomen bij een grote lekkage bij u ou in de buurt of als er veel bluswater is gebruikt bij het bestrijden van een brand. Meestal is de situatie binnen enkele uren hersteld. 

Hoe gaat u om met bruin water?

Meestal is de situatie binnen enkele uren hersteld. Tot die tijd:

  • U kunt het kraanwater gebruiken zoals normaal
  • Draai geen (witte) was, om eventuele vlekken in uw textiel te voorkomen. Laat eerst de kraan flink stromen, totdat het water helder is. Bij geplande, aangekondigde werkzaamheden met een kans op bruin water, kunt u beter buiten de werktijden wassen.
  • Laat de kraan enkele minuten goed doorlopen als u helder water wilt. Bij geplande, aangekondigde werkzaamheden kunt u buiten de werktijden een kan of een fles vullen en deze in de koelkast zetten, zodat u genoeg helder drinkwater op voorraad heeft.

U heeft vlekken in uw wasgoed gekregen. Hoe krijgt u die eruit?

Mochten er onverhoopt toch vlekken in het wasgoed zijn gekomen, houdt het dan goed nat en was het opnieuw in helder water of met een voorwasmiddel. Oppervlakkige vlekken kunt u verwijderen door ze in te wrijven met een schijfje citroen. Levert dit niet het gewenste resultaat, gebruik dan een vlekkenstift voor roestvlekken en was opnieuw. Lees altijd vooraf de (was)instructie. Ook stomerijen beschikken over effectieve vlekkenverwijderaars.

Heeft u een storing, vraag, opmerking of klacht?